Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

U ime Kolektiva Zavičajnog muzeja Visoko te u svoje lično ime, svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine, sa željama…

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

U prostorijama Zavičajnog muzeja jučer je ozvaničen nastavak istraživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad.

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Idejni projekat Ilme Sirčo: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili čuvao bi temelje državnosti naše zemlje Autor: M. Ču. Faktor.ba

Bajramska čestitka

Bajramska čestitka

BAJRAMSKA ČESTITKA

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

ČESTITKA U POVODU DANA OPĆINE VISOKO I DANA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA 29.08.2017.

Dan oslobođenja Visokog i rođendan Zavičajnog muzeja Visoko

7. april 1945. – Dan oslobođenja Visokog,
7. april 1953. – Dan osnivanja Zavičajnog muzeja,
7. april 1957. – Dan otvaranja prve stalne postavke muzeja

Tog 7. aprila 1945., prije 72 godine Visoko je dočekalo svoje oslobodioce – borce VII, IX krajiške i XII ramske brigade, svoje prvo proljetno jutro u slobodi.
Prethodnog dana, 6. aprila, već u popodnevnim satima potpuno je očišćeno od okupatora. Te prve slobodnevečeri, sa Hadžijine vode ispaljene su tri rakete koje su bile znak slobode. Građani Visokog, koji su u tim trenucima osjećali svu radost velikog početka i dugo čekane slobode, ponosni na pređeni put pun prepreka, počinju se slijevati po ulicama. Pjesmom i igrom kod Betonskog mosta počinje slavlje. Sloboda je došla poslije duge borbe za pravo i slobodan život dostojan čovjeka.
7. aprila moramo se sjetiti svih onih preko 1500 boraca iz Visokog, njih 120 palih u redovima narodnooslobodilačke vojske i u logorima i preko 220 žrtava fašističkog terora.
Nakon 1945. godine 7. april nije značio samo Dan oslobođenja, predstavljao smotru uspjeha i dostignuća Visokog i dan predstavljanja planova za njegov dalji razvoj. Svake godine istaknutim i zaslužnim građanima Visokog dodjeljivano je Sedmoaprilsko priznanje grada Visokog u vidu metalne plakete.

Na svojoj svečanoj sjednici održanoj povodom Dana oslobođenja grada Visokog od okupatora, na dan 7. aprila 1953. godine, Narodni odbor gradske općine, a u zajednici sa predstavnicima društvenih organizacija, donio je Odluku o osnivanju Zavičajnog muzeja 1953. godine.
Zavičajni muzej Visoko je 7. aprila 1957. godine dobio svoju vlastitu zgradu. Zgrada je izgrađena u neo-maurskom stilu i do tada je bila zgrada beledije – općinske uprave.
Povodom useljenja u vlastitu zgradu postavljena je i prva stalna postavka muzeja. Postavkom je predstavljena zbirka Narodnooslobodilačke borbe. Prvi upravnik i kustos muzeja bio je učitelj Antun Smodič.
Svim građanima Visokog, kolektiv Zavičajnog muzeja čestita 7. april – Dan oslobođenja.

Iz fototeke Zavičajnog muzeja u prilogu pogledajte fotografije sa obilježavanja 7. aprila u Visokom iz 1966. i 1968. godine te fotografije sa otvaranja prve stalne postavke u vlastitoj zgradi, 7. aprila 1957. godine.