Čestitka za Božić i Novu godinu!

Čestitka za Božić i Novu godinu!

BOŽIĆNA I NOVOGODIŠNJA ČESTITKA 

Video: Istraživanja lokaliteta srednjovjekovne utvrde Čajangrad

Video: Istraživanja lokaliteta srednjovjekovne utvrde Čajangrad

Danas je u Zavičajnom muzeju Visoko održana konferencija za medije na temu iz naslova, a prezentirana su dvogodišnja istraživanja

Zavičajni muzej Visoko: Promocija izložbe “Abdulah ef. Ganić – Život i djelo”

Zavičajni muzej Visoko: Promocija izložbe “Abdulah ef. Ganić – Život i djelo”

Medžlis Islamske zajednice Visoko i Medžlis Islamske zajednice

Elvedin Šabanović: Potvrda višestoljetnog kontinuiteta državnosti BiH nalazi se u Arnautovićima

Elvedin Šabanović: Potvrda višestoljetnog kontinuiteta državnosti BiH nalazi se u Arnautovićima

Nacionalni spomenik koji potvrđuje višestoljetnu historiju i kontinuitet BiH nalazi se u naselju Arnautovići, u općini Visoko. No, ploča s natpisom jedini je znak na…

Čestitka povodom Dana državnosti BiH

Čestitka povodom Dana državnosti BiH

”Povodom predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ime uposlenika JU Zavičajni muzej u Visokom te u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke svim građanima…

Dan oslobođenja Visokog i rođendan Zavičajnog muzeja Visoko

7. april 1945. – Dan oslobođenja Visokog,
7. april 1953. – Dan osnivanja Zavičajnog muzeja,
7. april 1957. – Dan otvaranja prve stalne postavke muzeja

Tog 7. aprila 1945., prije 72 godine Visoko je dočekalo svoje oslobodioce – borce VII, IX krajiške i XII ramske brigade, svoje prvo proljetno jutro u slobodi.
Prethodnog dana, 6. aprila, već u popodnevnim satima potpuno je očišćeno od okupatora. Te prve slobodnevečeri, sa Hadžijine vode ispaljene su tri rakete koje su bile znak slobode. Građani Visokog, koji su u tim trenucima osjećali svu radost velikog početka i dugo čekane slobode, ponosni na pređeni put pun prepreka, počinju se slijevati po ulicama. Pjesmom i igrom kod Betonskog mosta počinje slavlje. Sloboda je došla poslije duge borbe za pravo i slobodan život dostojan čovjeka.
7. aprila moramo se sjetiti svih onih preko 1500 boraca iz Visokog, njih 120 palih u redovima narodnooslobodilačke vojske i u logorima i preko 220 žrtava fašističkog terora.
Nakon 1945. godine 7. april nije značio samo Dan oslobođenja, predstavljao smotru uspjeha i dostignuća Visokog i dan predstavljanja planova za njegov dalji razvoj. Svake godine istaknutim i zaslužnim građanima Visokog dodjeljivano je Sedmoaprilsko priznanje grada Visokog u vidu metalne plakete.

Na svojoj svečanoj sjednici održanoj povodom Dana oslobođenja grada Visokog od okupatora, na dan 7. aprila 1953. godine, Narodni odbor gradske općine, a u zajednici sa predstavnicima društvenih organizacija, donio je Odluku o osnivanju Zavičajnog muzeja 1953. godine.
Zavičajni muzej Visoko je 7. aprila 1957. godine dobio svoju vlastitu zgradu. Zgrada je izgrađena u neo-maurskom stilu i do tada je bila zgrada beledije – općinske uprave.
Povodom useljenja u vlastitu zgradu postavljena je i prva stalna postavka muzeja. Postavkom je predstavljena zbirka Narodnooslobodilačke borbe. Prvi upravnik i kustos muzeja bio je učitelj Antun Smodič.
Svim građanima Visokog, kolektiv Zavičajnog muzeja čestita 7. april – Dan oslobođenja.

Iz fototeke Zavičajnog muzeja u prilogu pogledajte fotografije sa obilježavanja 7. aprila u Visokom iz 1966. i 1968. godine te fotografije sa otvaranja prve stalne postavke u vlastitoj zgradi, 7. aprila 1957. godine.