Srednjovjekovna utvrda u selu Grajani

BEDEM srednjovjekovna utvrda smještena na istaknutoj kraškoj gromadi nad ušćem Goduške rijeke u Fojnicu u selu Grajani. Lokalitet nije arheološki istražen, a od ostataka vidljivi…

Posjeta srednje škole “Petar Zečević” iz Odžaka

Posjeta srednje škole “Petar Zečević” iz Odžaka. Učenici su obišli Zavičajni muzej Visoko u kojem su pogledali nedavno postavljenu izložbu “Nova namjena starih industrijskih građevina”

OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre u posjeti Zavičajnom muzeju

Današnja posjeta našem muzeju učenika OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre…

Izjava za medije Predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Izjava za medije Predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Gorana Milojevića o trenutnom stanju i narednim koracima u projektu restauracije, konzervacije i revitalizacije nacionalnog…

Posjeta crkvi sv. Prokopija od strane predstavnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Posjeta crkvi sv. Prokopija od strane predstavnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u sastavu: Goran Milojević Predsjedavajući Komisije, Aida Bičakčić saradnica za historiju umjetnosti,…

Dan oslobođenja Visokog i rođendan Zavičajnog muzeja Visoko

7. april 1945. – Dan oslobođenja Visokog,
7. april 1953. – Dan osnivanja Zavičajnog muzeja,
7. april 1957. – Dan otvaranja prve stalne postavke muzeja

Tog 7. aprila 1945., prije 72 godine Visoko je dočekalo svoje oslobodioce – borce VII, IX krajiške i XII ramske brigade, svoje prvo proljetno jutro u slobodi.
Prethodnog dana, 6. aprila, već u popodnevnim satima potpuno je očišćeno od okupatora. Te prve slobodnevečeri, sa Hadžijine vode ispaljene su tri rakete koje su bile znak slobode. Građani Visokog, koji su u tim trenucima osjećali svu radost velikog početka i dugo čekane slobode, ponosni na pređeni put pun prepreka, počinju se slijevati po ulicama. Pjesmom i igrom kod Betonskog mosta počinje slavlje. Sloboda je došla poslije duge borbe za pravo i slobodan život dostojan čovjeka.
7. aprila moramo se sjetiti svih onih preko 1500 boraca iz Visokog, njih 120 palih u redovima narodnooslobodilačke vojske i u logorima i preko 220 žrtava fašističkog terora.
Nakon 1945. godine 7. april nije značio samo Dan oslobođenja, predstavljao smotru uspjeha i dostignuća Visokog i dan predstavljanja planova za njegov dalji razvoj. Svake godine istaknutim i zaslužnim građanima Visokog dodjeljivano je Sedmoaprilsko priznanje grada Visokog u vidu metalne plakete.

Na svojoj svečanoj sjednici održanoj povodom Dana oslobođenja grada Visokog od okupatora, na dan 7. aprila 1953. godine, Narodni odbor gradske općine, a u zajednici sa predstavnicima društvenih organizacija, donio je Odluku o osnivanju Zavičajnog muzeja 1953. godine.
Zavičajni muzej Visoko je 7. aprila 1957. godine dobio svoju vlastitu zgradu. Zgrada je izgrađena u neo-maurskom stilu i do tada je bila zgrada beledije – općinske uprave.
Povodom useljenja u vlastitu zgradu postavljena je i prva stalna postavka muzeja. Postavkom je predstavljena zbirka Narodnooslobodilačke borbe. Prvi upravnik i kustos muzeja bio je učitelj Antun Smodič.
Svim građanima Visokog, kolektiv Zavičajnog muzeja čestita 7. april – Dan oslobođenja.

Iz fototeke Zavičajnog muzeja u prilogu pogledajte fotografije sa obilježavanja 7. aprila u Visokom iz 1966. i 1968. godine te fotografije sa otvaranja prve stalne postavke u vlastitoj zgradi, 7. aprila 1957. godine.