Srednjovjekovna utvrda u selu Grajani

BEDEM srednjovjekovna utvrda smještena na istaknutoj kraškoj gromadi nad ušćem Goduške rijeke u Fojnicu u selu Grajani. Lokalitet nije arheološki istražen, a od ostataka vidljivi…

Posjeta srednje škole “Petar Zečević” iz Odžaka

Posjeta srednje škole “Petar Zečević” iz Odžaka. Učenici su obišli Zavičajni muzej Visoko u kojem su pogledali nedavno postavljenu izložbu “Nova namjena starih industrijskih građevina”

OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre u posjeti Zavičajnom muzeju

Današnja posjeta našem muzeju učenika OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre…

Izjava za medije Predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Izjava za medije Predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Gorana Milojevića o trenutnom stanju i narednim koracima u projektu restauracije, konzervacije i revitalizacije nacionalnog…

Posjeta crkvi sv. Prokopija od strane predstavnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Posjeta crkvi sv. Prokopija od strane predstavnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u sastavu: Goran Milojević Predsjedavajući Komisije, Aida Bičakčić saradnica za historiju umjetnosti,…

POSJETA ETNO RADIONICI U GODUŠI U OKVIRU SIMPOZIJA INTERNACIONALNOG VIJEĆA ZA TRADICIONALNU MUZIKU

U periodu od 5.-8. aprila 2017. godine u prostorijama Muzičke akademije u Sarajevu održan je 21. Simpozij Internacionalnog vijeća za tradicionalnu muziku (ICTM). ICTM je nevladina organizacija (formalni savjetodavni organ UNESCO-a).

Na Simpoziju je učestvovalo 40 eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta, koji djeluju kao Studijska grupa posvećena dokumentovanju, istraživanju i očuvanju tradicionalnih muzičkih instrumenata.

Pored mnogobrojnih etnnomuzikoloških istraživanja predstavljenih na Simpoziju, prezentiran je i rad prof. mr. Lejle Džambazov, koja je također član Odbora Internacionalnog vijeća za tradicionalnu muziku za BiH.
Rad koji je nastao kao diplomski rad 2005. godine, posvećen je tradicionalnom načinu izrade svirala-frula u Goduši na primjeru majstora Vehaba Haliovića kao istraživanje sprovedeno s ciljem zaštite nematerijalnog kulturnog nasljeđa.
Tim povodom, gosti su imali priliku svjedočiti jedinstvenom procesu izrade goduških frula u prostorijama BKC-a Sarajevo, tokom radionice za studente Muzičke akademije, a potom i posjetiti Godušu i Etno kuću / etno radionicu u Goduši.

Svi radovi sa simpozijuma biće publikovani u okviru izdavačke djelatnosti ICTM-a, u okviru zbirke, pod nazivom: Studia instrumentorum musicae popularis IV (New Series).

Linkovi:
ICTM za BiH-
https://ictmbih.wordpress.com/
ICTM-
http://www.ictmusic.org/