Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

U ime Kolektiva Zavičajnog muzeja Visoko te u svoje lično ime, svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine, sa željama…

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

U prostorijama Zavičajnog muzeja jučer je ozvaničen nastavak istraživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad.

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Idejni projekat Ilme Sirčo: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili čuvao bi temelje državnosti naše zemlje Autor: M. Ču. Faktor.ba

Bajramska čestitka

Bajramska čestitka

BAJRAMSKA ČESTITKA

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

ČESTITKA U POVODU DANA OPĆINE VISOKO I DANA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA 29.08.2017.

Europska noć muzeja i Međunarodni dan muzeja

izlozba muzejPovodom obilježavanja Europske noći muzeja, 16. maja 2015. i Međunarodnog dana muzeja 18. maja 2015. godine, Zavičajni muzej – Visoko u saradnji sa arheološkim udruženjem „Panteon“ iz Sarajeva organizuje niz aktivnosti.

Ovogodišnji program Noći muzeja započinje izložbom simboličnog naziva „REQVIEM“ koja je osmišljena s ciljem poentiranja kritičnog stanja u kojem se nalazi bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe, koje propada zbog neadekvatne zaštićenosti od strane institucija države kao i nesavjesnog odnosa građana prema vlastitoj prošlosti, tradiciji i kulturi. Upozoravajuće stanje naslijeđa prezentiraće se putem fotografija i umjetničkih slika koje će mladi umjetnici predstaviti na svoj način javnosti.
Povodom Dana muzeja bit će organizovane radionice za učenike osnovnih i srednjih škola iz Visokog.
Radionica pod nazivom „Zaviri u prošlost“ namijenjena je osnovcima koji će se okušati u arheološkom istraživanju na terenu i restauratorsko-konzervatorskim tehnikama. Djeci će između ostalog biti omogućeno da se u sklopu radionice slikaju kao kralj i kraljica, da se ispišu njihova imena srednjovjekovnim krasnopisom sa pečatom ljiljana.
Radionica pod nazivom „Oživi svoju prošlost“ namijenjena je učenicima srednjih škola koji će se okušati u ulozi etnologa donoseći sa sobom razne priče i predanja iz kraja. Glavni segment radionice su stari predmeti koji više nisu u aktivnoj upotrebi, a koje će prezentovati učesnici ove radionice i od kojih će se napraviti jedna manja izložba.
Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže manifestaciji.
IzlozbaMuzej

magazinplus.eu / zavicajnimuzej.com