Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

U ime Kolektiva Zavičajnog muzeja Visoko te u svoje lično ime, svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine, sa željama…

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

U prostorijama Zavičajnog muzeja jučer je ozvaničen nastavak istraživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad.

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Idejni projekat Ilme Sirčo: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili čuvao bi temelje državnosti naše zemlje Autor: M. Ču. Faktor.ba

Bajramska čestitka

Bajramska čestitka

BAJRAMSKA ČESTITKA

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

ČESTITKA U POVODU DANA OPĆINE VISOKO I DANA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA 29.08.2017.

Javni poziv: Učešće u programu ljetne škole “Vernakularna arhitektura u kamenu”

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika objavljuje Javni poziv za učešće u programu Ljetne škole o vernakularnoj arhitekturi u kamenu koja će biti održana u Stocu (Bosna i Hercegovina), u periodu od 1.- 10. augusta 2015. godine.
Organizacija navedene škole je dio projekta „Extension of Potentiality of Adriatic UNESCO Sites“ (EX.PO AUS) sufinansiranog sredstvima Evropske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične saradnje 2007-2013. U projekat je uključeno 12 partnera iz sedam država na Jadranu (BiH, Hrvatska, Italija, Slovenija, Crna Gora, Albanija i Grčka). U Bosni i Hercegovini, Projekat implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Opšti cilj Projekta je uspostavljanje mreže saradnje lokaliteta koji su na Listi svjetskog naslijeđa UNESCO-a na prostoru Jadrana, (uključujući i one sa Tentativne liste), koja će prekogranično razvijati i razmjenjivati visokokvalitetne tehničke i upravljačke vještine uključivanjem javnog i privatnog sektora. Projekat EX.PO AUS u Bosni i Hercegovini usmjeren je prvenstveno na podizanje svijesti o značaju i vrijednostima vernakularne arhitekture (narodna arhitektura ), sa posebnim naglaskom na objekte mlinica.
Ciljevi ljetne škole su unapređenje načina izvođenja konzervatorskih radova, upoznavanje polaznika sa karakteristikama materijala i faktorima koji dovode do njihove degradacije, promocija savremenih metoda zaštite i njihova primjena, osposobljavanje polaznika za samostalan rad na konzervaciji i restauraciji graditeljskog naslijeđa kroz praktičan rad na radionicama Škole, očuvanje tradicionalnih tehnika građenja.
Škola o vernakularnom naslijeđu se održava na engleskom jeziku i međunarodnog je karaktera. Broj učesnika je ograničen na trideset.
Pravo učešća imaju studenti iz oblasti arheologije, historije, arhitekture, građevinarstva, historije umjetnosti i drugih discipilina koje su neposredno vezane za kulturno naslijeđe i mladi stručnjaci zaposleni ili angažovani u instituciji za zaštitu kulturnog naslijeđa, pravnom licu certificiranom za konzervaciju i restauraciju graditeljskog naslijeđa ili udruženju građana (NVO) koje je uspostavljeno radi promovisanja zaštite kulturnog naslijeđa.
Prijava treba da sadrži:

1. Podaci o učesniku/ci: Ime i prezime, datum rođenja, obrazovna institucija iz koje učesnik dolazi (za studente), naziv institucije, udruženja građana ili pravnog lica iz kojeg učesnik dolazi (za mlade stručnjake), kao i kontakt telefon.

2. Kratko motivaciono pismo

Vaše upite i prijave šaljite na sljedeće adrese:

[email protected]
[email protected]
[email protected]

Rok za podnošenje prijava: 06. juli 2015. godine. Prijave koje stignu nakon utvrđenog roka neće se uzimati u razmatranje.

Napomena: putne troškove učesnika, ishrane i smještaja kao i troškove učešća snosi organizator.

Zavičajni muzej Visoko