Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

U ime Kolektiva Zavičajnog muzeja Visoko te u svoje lično ime, svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine, sa željama…

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

U prostorijama Zavičajnog muzeja jučer je ozvaničen nastavak istraživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad.

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Idejni projekat Ilme Sirčo: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili čuvao bi temelje državnosti naše zemlje Autor: M. Ču. Faktor.ba

Bajramska čestitka

Bajramska čestitka

BAJRAMSKA ČESTITKA

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

ČESTITKA U POVODU DANA OPĆINE VISOKO I DANA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA 29.08.2017.

Historija Visokog na jednom mjestu

56177f16-73b4-44d6-9144-3b750a0a0a64-dzenana-ganicI pored brojnih problema s kojima se susreću kulturne institucije u našoj zemlji, uposlenici Zavičajnog muzeja Visoko svakodnevno se trude posjetiocima i turistima osigurati što više korisnih informacija, ali i pokazati što veći broj vrijednih predmeta. – Svakodnevno imamo goste, nekada su to organizirane grupe učenika osnovnih ili srednjih škola, nekada nam dolaze studenti, a u ljetnom periodu, kada je u Visokom i najviše turista iz drugih zemalja, naš muzej je mjesto gdje se mogu pronaći sve korisne informacije o historiji Visokog – kazala nam je Dženana Ganić, zamjenica direktora Zavičajnog muzeja. Zbog nedostatka prostora stalna postavka “Korijeni Bosne”, usljed drugih događaja i izložbi, često se premješta, ali bi uskoro i taj problem trebao biti riješen. – Manjak prostora nadoknadit ćemo useljenjem u prostorije Kulturnog centra “Prijeko”, gdje već imamo stalnu postavku “Otpor agresiji 1992-1995”, koja se sastoji od fotografija šehida i poginulih boraca, fotografija i predmeta iz svakodnevnog života u tom periodu, kao i ručno izrađenog i modificiranog oružja Armije RBiH. Tražimo rješenje za prostor da bi stalna postavka “Korijeni Bosne” uvijek bila na jednom mjestu – istaknula je Ganić.

U visočkom Zavičajnom muzeju posebno su ponosni na lapidarij, koji je turistima i posjetiocima najzanimljiviji dio prilikom obilaska, a u njemu su izloženi kameni eksponati iz antičkog, srednjovjekovnog i osmanskog perioda.

Uposlenici ovog muzeja naglašavaju da su ponosni na saradnju sa školama, a posebno s turističkim agencijama koje su Zavičajni muzej uvrstile kao obaveznu destinaciju prilikom obilaska Visokog.

Lapidarij na otvorenom

Osim rješavanja problema nedostatka prostora, u planu je i lapidarij na otvorenom, na prostoru iza zgrade muzeja. Tu su i nekoliko projekata koje je odobrio Kanton, kao i ovogodišnja manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”, koju organizira Udruženje “Ars tragovi”, a u sklopu koje je planirana i velika izložba upravo u Zavičajnom muzeju.

avaz.ba