Stari grad Visoki u 3D

Stari grad Visoki u 3D

Stari grad Visoki

Sajma kože i krzna “VISK 2017”: Izložba na temu kožarstva

Sajma kože i krzna “VISK 2017”: Izložba na temu kožarstva

OTVORENA IZLOŽBA O KOŽARSTVU U VISOKOM KROZ HISTORIJU

Zavičajni muzej Visoko na 39. sarajevskom Festivalu turizma

Zavičajni muzej Visoko na 39. sarajevskom Festivalu turizma

SVEČANO OTVOREN FESTIVAL TURIZMA U SARAJEVU

Mili – Nacionalni spomenici u 3D tehnologiji

Mili – Nacionalni spomenici u 3D tehnologiji

Nacionalni spomenici u 3D tehnologiji

Historija Visokog na jednom mjestu

56177f16-73b4-44d6-9144-3b750a0a0a64-dzenana-ganicI pored brojnih problema s kojima se susreću kulturne institucije u našoj zemlji, uposlenici Zavičajnog muzeja Visoko svakodnevno se trude posjetiocima i turistima osigurati što više korisnih informacija, ali i pokazati što veći broj vrijednih predmeta. – Svakodnevno imamo goste, nekada su to organizirane grupe učenika osnovnih ili srednjih škola, nekada nam dolaze studenti, a u ljetnom periodu, kada je u Visokom i najviše turista iz drugih zemalja, naš muzej je mjesto gdje se mogu pronaći sve korisne informacije o historiji Visokog – kazala nam je Dženana Ganić, zamjenica direktora Zavičajnog muzeja. Zbog nedostatka prostora stalna postavka “Korijeni Bosne”, usljed drugih događaja i izložbi, često se premješta, ali bi uskoro i taj problem trebao biti riješen. – Manjak prostora nadoknadit ćemo useljenjem u prostorije Kulturnog centra “Prijeko”, gdje već imamo stalnu postavku “Otpor agresiji 1992-1995”, koja se sastoji od fotografija šehida i poginulih boraca, fotografija i predmeta iz svakodnevnog života u tom periodu, kao i ručno izrađenog i modificiranog oružja Armije RBiH. Tražimo rješenje za prostor da bi stalna postavka “Korijeni Bosne” uvijek bila na jednom mjestu – istaknula je Ganić.

U visočkom Zavičajnom muzeju posebno su ponosni na lapidarij, koji je turistima i posjetiocima najzanimljiviji dio prilikom obilaska, a u njemu su izloženi kameni eksponati iz antičkog, srednjovjekovnog i osmanskog perioda.

Uposlenici ovog muzeja naglašavaju da su ponosni na saradnju sa školama, a posebno s turističkim agencijama koje su Zavičajni muzej uvrstile kao obaveznu destinaciju prilikom obilaska Visokog.

Lapidarij na otvorenom

Osim rješavanja problema nedostatka prostora, u planu je i lapidarij na otvorenom, na prostoru iza zgrade muzeja. Tu su i nekoliko projekata koje je odobrio Kanton, kao i ovogodišnja manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”, koju organizira Udruženje “Ars tragovi”, a u sklopu koje je planirana i velika izložba upravo u Zavičajnom muzeju.

avaz.ba