Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

U ime Kolektiva Zavičajnog muzeja Visoko te u svoje lično ime, svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine, sa željama…

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

U prostorijama Zavičajnog muzeja jučer je ozvaničen nastavak istraživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad.

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Idejni projekat Ilme Sirčo: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili čuvao bi temelje državnosti naše zemlje Autor: M. Ču. Faktor.ba

Bajramska čestitka

Bajramska čestitka

BAJRAMSKA ČESTITKA

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

ČESTITKA U POVODU DANA OPĆINE VISOKO I DANA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA 29.08.2017.

FOTO: Izložbom “Bosanska srednjovjekovna pismenost” u Visokom obilježena Europska noć muzeja

U prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko, a povodom Europske noći muzeja, večeras je upriličeno svečano otvorenje izložba “Bosanska srednjovjekovna pismenost”, visočkog autora Mehmeda Kardaša. Veliki broj članova političkog i kulturnog života Visokog, kao i mnogi zaljubljenici u historiju Bosne i Hercegovine, posebno srednjovjekovni period, posjetio je večeras ovu izložbu, koja je posjetiocima ponudila mnogo zanimljivosti kada je riječ o historiji pisma u BiH.

Zavičajni muzej Visoko još od 2007. godine, u saradnji sa Udruženjem ICOM – Nacionalni komitet BiH organizuje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja. I ove, kao i prethodnih godina, Zavičajni muzej Visoko ponudio je tim povodom mnogo sadržaja, a nešto više o tome nam je kazala Mubera Pulo, predstavnica Zavičajnog muzeja Visoko.

“Već devet godina Zavičajni muzej Visoko dio je svjetske zajednice muzeja koji obilježavaju Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja, na što smo jako ponosni. Kao što je poznato Međunarodni dan muzeja je 18. maj, a Europska noć muzeja je u najbliža subota u odnosu na 18. maj, što je ove godine 21. maj. Povodom Međunarodnog dana muzeja ove godine organizirali smo edukativnu radionicu pod nazivom ‘Bosančica’, u okviru koje su visočki srednjoškolci učili o srednjovjekovnom pismu Bosne i Hercegovine. Radionicu je vodio mr. Mehmed Kardaš, koji radi na UNSA i UNZE na predmetu Historija Bosanskog jezika.” – kazala je ovom prilikom za portal Visoko.co.ba Mubera Pulo, govoreći o Međunarodnom danu muzeja u Visokom, dodavši:

“Ove godine smo željeli da cjelokupnu, a ne samo stručnu javnost, zainteresiramo za historiju nastanka i razvoja jezika u Bosni i Hercegovini, te je tako i večerašnja izložba povezana sa našim ovogodišnjim nastojanjem, a nadamo se da će to javnost prepoznati.”

Pored samog autora ideje i koncepta izložbe, u izradi ove izložbe učestvovala su i tri autora postavke Habiba Efendira-Čehić, Đenana Ganić i Mubera Pulo, dok tehničku realizaciju izložbe potpisuje Nermin Keso.

Po otvaranju izložbe, koju je otvorio njen autor, razgovarali smo i sa promotoricom večerašnje izložbe, mr. sc. Zenaidom Karavdić, koja nam je govorila više o značaju izložbe.

“Pismo je glavno sredstvo kojim se prenose civilizacijske tekovine s prethodnih na buduće naraštaje, te je vrlo važan izvor podatak za sve nas danas. Sama izložba ‘Bosanska srednjovjekovna pismenost’ svoju svrhu je našla u očuvanju pojedinačnih dokumenata iz kojih saznajemo o vremenu i običajima iz kojih ti tekstovi dolaze, kao i o počecima pismenosti na bosanskom jeziku. Posebno je ova izložba značajna jer prvi put predstavlja sakralne, vjerske dokumente, koji su često ostajali po strani, a kao i ostali dokumenti vrlo su dragocjeni svjedoci vremena koje nam svoje tajne nudi u tim preživjelim zapisima.” – govorila je ovom prilikom Karavdić za portal Visoko.co.ba.

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa večerašnjeg otvorenja izložbe “Bosanska srednjovjekovna pismenost”, sa fotografijama koje je načinio naš fotoreporter.

 

Visoko.co.ba