Srednjovjekovna utvrda u selu Grajani

BEDEM srednjovjekovna utvrda smještena na istaknutoj kraškoj gromadi nad ušćem Goduške rijeke u Fojnicu u selu Grajani. Lokalitet nije arheološki istražen, a od ostataka vidljivi…

Posjeta srednje škole “Petar Zečević” iz Odžaka

Posjeta srednje škole “Petar Zečević” iz Odžaka. Učenici su obišli Zavičajni muzej Visoko u kojem su pogledali nedavno postavljenu izložbu “Nova namjena starih industrijskih građevina”

OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre u posjeti Zavičajnom muzeju

Današnja posjeta našem muzeju učenika OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre…

Izjava za medije Predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Izjava za medije Predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Gorana Milojevića o trenutnom stanju i narednim koracima u projektu restauracije, konzervacije i revitalizacije nacionalnog…

Posjeta crkvi sv. Prokopija od strane predstavnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Posjeta crkvi sv. Prokopija od strane predstavnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u sastavu: Goran Milojević Predsjedavajući Komisije, Aida Bičakčić saradnica za historiju umjetnosti,…

OTVORENA IZLOŽBA „RAZVOJ KOŽARSTVA“

U okviru manifestacije Sajam kože i krzna „VISK 2016“ održana je izložba „Razvoj kožarstva“ u Zavičajnom muzeju, Visoko. Izložbom je predstavljen tradicionalni tabački zanat ovoga grada čiji korijeni datiraju iz perioda osmanske vlasti. Tabački zanat je bio rasprostranjen širom Bosne, a grad Visoko se smatra jedan od razvijenijih gradova na ovom polju.
Zanatski način prerade kože prenosio se s koljena na koljeno, koji je vremenom postao tadicionalno zanimanje pojedinih visočkih porodica. Stoga je svaki majstor – tabak, udarao na kožu svoj znak ili nišan, koji se kroz porodicu nasljeđivao.
Zavičajni muzej Visoko ovom izložbom ponudio je značajne podatke vezano za tabački zanat ili zanat kožarstva kako kroz umjetničke slike, tako i kroz oruđe koje se upotrebljavalo za štavljenje i preradu kože, pa sve do finalnog proizvoda, obuće.
U prisustvu načelnice mr.sci Amre Babić i građana, svečanu Izložbu je otvorio gosp. Alija Bojčić, predstavnik Organizacionog odbora Sajma „VISK 2016“ i prisutnim se obratio sa porukom da ova Izložba ima veliku ulogu u buđenju tradicionalnog zanata kože i krzna, u stvaranju prostora za nove generacije, koji će vratiti sjaj i ulogu gradu Visoko koje mu je pripadalo.

Press Općine Visoko