Srednjovjekovna utvrda u selu Grajani

BEDEM srednjovjekovna utvrda smještena na istaknutoj kraškoj gromadi nad ušćem Goduške rijeke u Fojnicu u selu Grajani. Lokalitet nije arheološki istražen, a od ostataka vidljivi…

Posjeta srednje škole “Petar Zečević” iz Odžaka

Posjeta srednje škole “Petar Zečević” iz Odžaka. Učenici su obišli Zavičajni muzej Visoko u kojem su pogledali nedavno postavljenu izložbu “Nova namjena starih industrijskih građevina”

OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre u posjeti Zavičajnom muzeju

Današnja posjeta našem muzeju učenika OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre…

Izjava za medije Predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Izjava za medije Predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Gorana Milojevića o trenutnom stanju i narednim koracima u projektu restauracije, konzervacije i revitalizacije nacionalnog…

Posjeta crkvi sv. Prokopija od strane predstavnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Posjeta crkvi sv. Prokopija od strane predstavnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u sastavu: Goran Milojević Predsjedavajući Komisije, Aida Bičakčić saradnica za historiju umjetnosti,…

Jačanje međumuzejske saradnje Zavičajnog muzeja Visoko i Muzeja Kakanj

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

JAČANJE MEĐUMUZEJSKE SARADNJE  ZAVIČAJNOG MUZEJA VISOKO I MUZEJA KAKNJA

Zavičajni muzej Visoko predstavlja  najstariju muzejsku ustanovu u Zeničko-dobojskom  kantonu koja je prvobitno djelovala u okviru Radničkog univerziteta „Rešad Saletović“ od 1953. do 2000. godine, a od 2000. do danas djeluje samostalno kao Javna ustanova „Zavičajni muzej“ Visoko. Godinama Zavičajni muzej Visoko bio je jedina muzejska ustanova u kojoj se mogao deponovati, prezentovati, obrađivati arheološki materijala naše regije odnosno kantona.

Tako je između ostalog u Zavičajnom muzeju Visoko, između ostalog,  pohranjen jedan dio arheološkog materijala sa lokaliteta Plandište u Kaknju. Lokalitet Plandište otkriven je sasvim slučajno prilikom gradnje nove zgrade za gimnaziju. Tada je pronađen veliki broj keramičkog, koštanskog i kremenog materijla  te ostaci naseobinskih objekata koji po svom tipu, strukturi i motivima ukazuju na razdoblje srednjeg neolita odnosno na tzv. kakanjsku kulturu.

U proteklom periodu naš kanton obogaćen je za još tri muzejske ustanove od kojih je jedna Muzej Kaknja, koji je otvoren prije dvije godine. Zavičajni muzej Visoko i Muzej Kaknja od njegovog osnivanja uspješno surađuju.  Tokom prošle godine javila se potreba za formiranjem i obogaćivanje arheološke zbirke Muzeja Kaknja radi formiranja Stalne arheološke postavke. U tu svrhu Zavičajni muzej Visoko i Muzej Kaknja u ovu godinu ulaze sa produbljivanjem suradnje – tako što će Zavičajni muzej Visoko jedan dio eksponata pomenutog neolitskog lokaliteta Plandište posuditi Muzeju Kaknja za formiranje arheološke postavke.

Iz Zavičajnog muzeja Visoko pored navedenog poklonjeno je ukupno 18 različitih publikacija i djela radi obogaćivanje fonda biblioteke Muzeja Kaknja. Ustupljena bibliotečka građa sigurno će biti od koristi svima koji istražuju pisani materijal vezan za prošlost visočkog kraja.

 

 

Iz Zavičajnog muzeja Visoko poručuju da je otvorenost prema javnost kao i prema drugim muzejskim ustanovama izuzetno važna za napredak i razvoj kulture i nauke.

 

Đenana Ganić
Zavičajni muzej Visoko