Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

Čestitka povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine

U ime Kolektiva Zavičajnog muzeja Visoko te u svoje lično ime, svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom nastupajuće 1439. hidžretske godine, sa željama…

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

Nastavak israživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad

U prostorijama Zavičajnog muzeja jučer je ozvaničen nastavak istraživačkih radova na lokalitetu srednjovjekovne utvrde Čajangrad.

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Idejni projekat Ilme Sirčo: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili čuvao bi temelje državnosti naše zemlje Autor: M. Ču. Faktor.ba

Bajramska čestitka

Bajramska čestitka

BAJRAMSKA ČESTITKA

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

Čestitka povodom Dana općine Visoko i Dana Zeničko-dobojskog kantona

ČESTITKA U POVODU DANA OPĆINE VISOKO I DANA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA 29.08.2017.

Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Idejni projekat Ilme Sirčo: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili čuvao bi temelje državnosti naše zemlje

U okviru Festivala umjetnosti i kreacije Many Men Showa 5 (MMS) 28.08.2017.g., u Zavičajnom muzeju u Visokom prezentiran je projekat Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili.

U cilju da sačuvaju od propadanja nacionalci spomenik “Mili”, lokaliteta koji je jedinstveni simbol državnosti Bosne i Hercegovine, projekat je realiziralo Udruženje Setup.

– Prvenstveno Muzej srednjovjekovne Bosne podrazumijeva našu želju da se sačuvaju artefakti koji su nađeni na tom lokalitetu, da se zaokruži jedna cjelina, da se zaštiti taj objekat i to arheološko nalazište. Ako ostane ovako neće valjati. Svi mi znamo šta su Mile, ali niko ne vodi računa šta Mile mogu, odnosno trebaju biti. Mi smo napravili korak u smislu da razmišljamo šta dalje uraditi, jer današnje Mile propadaju. Svakodnevno imamo konstantnu degradaciju tog prostora, a mi ga želimo sačuvati od daljeg propadanja, s tim da dodamo nove sadržaje koji bi popunili taj historijski kompleks – kazala je za Faktor Ilma Sirčo, autorica idejnog projekta Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili.

Ističe da bi Muzej bio otvorenijeg tipa, kako bi se na taj način izbjeglo uništavanje postojećih pronalazaka, a koji bi bili dio u okviru institucije.

– Tek danas izlažemo projekat i nadam se da će biti pozitivnih reakcija. Ne mora Muzej izgledati kako sam ja zamislila, ovo je ideja, vjerovatno će ih biti još, ali, ovo je prvi korak o priči o Milama za budućnost. Veliki sam patriot, volim svoj grad Visoko i bitno mi je da sada, kada je ekspanzija u turizmu, obogatimo ponudu našeg grada. Voljela bih da ljudi vide Visoko mojim očima. Jer, Visoko ima priču, samo je treba prezentirati na pravi način – istakla je Sirčo.

Podcrtava da će nastojati da se svi pronalasci, nađeni na lokalitetu Mila, tu i vrate, i budu dio postavke Muzeja.

– Problem je što su podaci istraživanja izgubljeni, ali, prema informacijama koje imam, jedan gospodin iz Zagreba već 13 godina istražuje samo o Milama, I uspio je doći do Pačovih istraživanja, a znamo da je upravo on napravio prva istraživanja. Željno isčekujemo njegovu knjigu koja će nam mnogo pomoći u realizaciji projekta. Mi želimo da zaokružimo priču o srednjovjekovnoj Bosni na lokaciji gdje su se potpisivale povelje, gdje je Kulin ban krunisan, gdje su odigrani najznačajniji događaji iz tog perioda – naglasila je Sirčo.

Arheologinja Lejla Bečar skrenula nam je pažnju da je pitanje Mila kompleksno iz više razloga, a među prvima je navela veliki broj privatnih vlasništva, koje trebaju da rješavaju instance vlasti.

– Incijativa Setap je nešto pozitivno, bez obzira da li će taj Muzej ikada zaživjeti i izgledati ovako, ali je izuzetno pozitivno jer pokreće priču o Milima kao jednom od najznačajnijih nacionalnih spomenika BiH na kojem se temelji državnost njena i kojem definitivno trebamo posvetiti više pažnje – poručila je Bečar.

Podsjetimo, arheološko područje Mile/Arnautovići – mjesto nastanka bosanske vlastele i mjesto krunisanja, te grobne crkve bosanskih vladara, proglašeno je nacionalnim spomenikom 2. jula 2003. godine.